Medische trainingstherapie

Medische trainingstherapie is het uitvoeren van oefeningen (met en/of zonder apparatuur) met als doel het verbeteren van de lichamelijke belastbaarheid van patienten en/of ex- patienten. 

Medische trainingstherapie kan worden gebruikt als behandeling om de lichamelijke belastbaarheid te vergroten, als vervolgtraject na een aantal conservatieve fysiotherapeutische behandelingen; na of tijdens behandel trajecten met manuele technieken en eventueel als voorbereiding bij terugkeer in de arbeidssituatie.

Medische trainingstherapie( MTT) bestaat uit een viertal onderdelen:

- Spiertraining
- Gewrichtstraining
- Coördinatietraining
- Rehabilitatie (het toepassen van de aangeleerde bewegingen) 


Doelstelling MTT:
Het doel van MTT is het pijnvrij maken van de patient, het verbeteren van de lichamelijke functies en het vergroten van de belastbaarheid van de patient. 


Kenmerken en criteria MTT:

  • MTT bestaat uitsluitend uit actieve oefeningen zonder manuele medewerking van de therapeut. Het is een directe, nauwkeurige en individuele manier van trainen.
  • MTT vereist de aanwezigheid van een aantal eenvoudige trainingsapparaten om de verschillende functiekwaliteiten van het musculo-skeletale stelsel te trainen.
  • De MTT oefeningen kunnen wat betreft de bewegingsbaan, de weerstand en het aantal herhalingen(reps) exact gedoseerd worden. Hierdoor kan men heel lokaal behandelen en zowel de functiekwaliteiten, spierkracht, uithoudingsvermogen en coordinatie positief beïnvloeden.
  • Het trainen van de coördinatie is heel belangrijk. Door deze spieren te trainen voorkomt men minder snel de beschadigingen rond een gewricht. MTT maakt gebruik van een breed scala aan oefeningen en trainingsmethoden waarmee deze functiekwaliteiten getraind kunnen worden.
  • Het behandelplan wordt met inachtneming van de dagelijkse belasting individueel aan de patienten aangepast. Als leidraad voor het behandelplan wordt de diagnose van de arts en het functieonderzoek van de fysiotherapeut gehanteerd alsmede metingen van spierkracht en (spier)uithoudingsvermogen
  • De behandelingen moeten worden begeleid totdat de patient de oefeningen technisch goed kan uitvoeren, om zodoende blessures te vermijden en het behandeldoel te bereiken.
  • MTT is een trainingsmethode die positief op de motivatie van de patient kan inwerken. Dit komt omdat er regelmatig metingen plaatsvinden zodat de patient objectief kan zien of hij/zij vooruit gaat. Daarnaast kan ook het gelijktijdig trainen met meerdere personen voor een goede motivatie zorgen.


    *Als u meer weten over de mogelijkheden van MTT, bel 046-4000893