Auriculo Geneeskunde

In de Auriculo Geneeskunde wordt het oor zowel diagnostisch als therapeutisch gebruikt. De basis van de Auriculomédecine is de ontdekking - door Dr. Paul Nogier - van de VAS (1966). De VAS (‘Vascular Autonomic Signal’) is een neurovegetatieve vasculaire reactie welke op elke grotere arterie is te voelen. Palpatie gebeurt met de vingers of de duim, dus zonder apparatuur. Uit praktische overwegingen neemt men meestal de arteria radialis.
De VAS is een reactie via het autonome zenuwstelsel en kenmerkt zich onder andere door herhaalbaarheid, grote snelheid en reacties op zeer lichte prikkels. Dankzij de VAS kan men allerlei lichamelijke en psychische processen bestuderen.

Om de Auriculo te verklaren hanteert men tegenwoordig vaak een computermodel. De software - lichaam en geest, ziekte en genezingsprocessen - kan men manipuleren via de oorschelp, dat als een soort interactief beeldscherm fungeert. De oorschelp zelf is dan een projectie van processen in het centrale zenuwstelsel.De VAS is allang niet meer een exclusief speeltje van de Auriculo (Westerse oor-acupunctuur) maar wordt nu gebruikt in tal van andere therapievormen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat zij opereren vanuit niet-fysieke uitgangspunten. Voorbeelden van dergelijke therapieën zijn de behandeling via energetische gezondheids-middelen, de fytotherapie, de acupunctuur, energetische geneeskunde en de chakra-geneeskunde.Een onderzoek op basis van de VAS berust op een doelgerichte communicatie met het lichaam. Eenvoudig uitgedrukt komt dit neer op het ‘stellen van vragen’ aan het organisme en het ‘krijgen van antwoorden’ daarop. Concreet worden die “vragen” gesteld door het ‘prikkelen’ van het organisme met bepaalde (licht)frequenties, de antwoorden worden gegeven door middel van het polssignaal, de VAS. Het organisme is immers heel communicatief. De kunst (“Energetische Geneeskunst”) bestaat erin die “vragen” heel precies en begrijpelijk te formuleren en de antwoorden juist te decoderen en te interpreteren.In de Auriculomédecine worden de drie grote regelsystemen van het organisme onderzocht: het Bewustzijn (“Het Chakraniveau”), de Energetische regelsystemen (“Het Emotioneel niveau”) en het Biochemische regelsysteem (“Het Fysieke niveau”).
Zodoende worden de drie grote geneeskundes van de wereld – de Indiase, de Chinese en de Westerse geneeskunde - verenigd in één totale holistische en causale geneesdiscipline: de “Energetische Geneeskunde”.Dit systeem wordt ondersteund middels het SANOCONCEPT waarbij meerdere regelsystemen positief worden beinvloed.  

Duitse school van auriculo therapie: BAhr

De belangrijkste diagnosemethode in de auriculomedicinae is  het Vasculair Autonoom Signaal (VAS) Wanneer men een gestoord acupunctuurpunt met bijvoorbeeld een naald nadert zal er in de polsslag van de patient een verandering voelbaar zijn. Wanneer een punt niet afwijkt is deze verandering er niet.  Met het VAS kan de diagnostiek en behandeling in de ooracupunctuur enorm uitgebreid worden. Te denken valt aan het testen van voedingsintoleranties, homeopathische geneesmiddelen en vitaminepreparaten.

Auriculo Medicinae
De auriculomedicinae (van het latijnse woord “auris”=oor) is een relatief jong deelgebied van de acupunctuur wat zich de laatste decennia als bijzonder effectief getoond heeft in zowel diagnostiek als therapie.
Ofschoon in de chinese geneeskunde sprake was van acupunctuurbehandelingen via het oor heeft de auriculomedicinae zich vooral in Europa ontwikkeld. In de 50-er jaren van de vorige eeuw was het de franse arts Dr. Paul Nogier die ontdekte dat door de prikkeling van bepaalde punten op het oor het hele organisme te behandelen is. Hiermee begon de ontwikkeling van de ooracupunctuur.

Een leerling van Nogier, de Duitse arts prof.dr. Frank R. Bahr heeft de therapie volgens Nogier verder ontwikkeld. Zo onderzocht en ontwikkelde hij de verbinding tussen de klassieke chinese lichaamsacupunctuur en de ooracupunctuur volgens Nogier. Verder heeft hij bepaalde deelgebieden van de ooracupunctuur verder door ontwikkeld, in het bijzonder het onderzoek en de behandeling van Stoorhaarden. Dit zijn verborgen, met de regulier geneeskundige diagnostiek, lastig te vinden chronische ziekteprocessen die een blokkering vormen van het genezend vermogen van het organisme. Verder heeft de duitse school  van Bahr zich vooral ontwikkeld in de laseracupunctuur die zich goed laat toepassen in zowel diagnostiek als therapie.
Ooracupunctuur, stoorhaarddiagnose en de laseracupunctuur zijn de peilers van de Duitse Auriculomedicinae- een innovatieve geneeskunde, met hulp waarvan zich storingen, klachten en ziekten effectief en zonder bijwerkingen laten behandelen

Stoorhaarden
Een van de pijlers van de Duitse auriculo-school is het uitgebreid zoeken en behandelen van zogenaamde stoorhaarden.

Zeer veel mensen dragen zonder dat ze dat zelf weten stoorhaarden (of stoorvelden) bij zich. Deze vormen een voortdurende belasting voor het organisme die kunnen leiden tot onduidelijke en chronische klachten. Vaak zijn stoorhaarden ook de oorzaak van therapie resistentie (ook voor acupunctuur!). Als stoorhaard kunnen optreden verborgen ziekteprocessen als chronische ontstekingen (amandelen, bijholtes, wortelkanaalbehandeling) maar ook littekens of gifstofbelastingen (als amalgaam in het gebit).

Na jarenlang onderzoek in Duitsland is intussen in bijzonder effectief onderzoeksprotocol ontwikkeld om stoorhaarden in het organisme op te sporen. Hierdoor kan middels speciale technieken eenduidig worden vastgesteld welk litteken of welke tand het organisme belast.
 
Met ooracupunctuur laten zich de gevonden stoorhaarden in het oor vervolgens goed behandelen. Ook zonder klachten kan een  preventieve check-up zeer nuttig zijn. Het is namelijk vaak zo dat het organisme met stoorhaarden belast is maar nog net in staat is om de stoorhaarden te onderdrukken. Wanneer echter dit evenwicht verstoord raakt (een simpele verkoudheid kan voldoende zijn) is het organisme niet meer instaat om van alle belastingen te herstellen en er ontstaat mogelijk een langdurig ziekteproces.
Het aanwezig zijn van een of meerdere stoorhaarden zorgt voor een blokkering van het zelf genezend vermogen van het lichaam. Dit zorgt in het algemeen voor een chronisch ziekteproces waarvan de oorzaak via de reguliere diagnostiek moeilijk te vinden is. Om een genezing in gang te zetten moet de veroorzakende stoorhaard gevonden en behandeld worden.

Ooracupunctuur en Traditionele Chinese geneeskunde
De laatse jaren is steeds duidelijker geworden dat er verbanden bestaan tussen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en de moderne auriculogeneeskunde. Dit uit zich met name in het kunnen terugvinden van lichaamsacupunctuurpunten en meridianen op het oor.

Ook de wetten en principes uit de TCG  worden gecombineerd  in de diagnostiek en therapie binnen de auriculomedicinae.
 
Daarnaast kan met de auriculo-diagnostiek op een verantwoorde wijze een lichaamsacupunctuurpunt worden geselecteerd bij individuele patiënten en klachtenbeelden Hierbij worden geen overbodige punten geprikt maar juist de belangrijkste punten geselecteerd. Er wordt dan ook gesproken van “gecontroleerde acupunctuur”.

De Deutsche Akademie is in de 70er jaren opgericht door prof. Dr. Frank Bahr.  Bahr was leerling van de franse arts dr Paul Nogier (de grondlegger van de ooracupunctuur en auriculomedicinae). Aanvankelijk hebben Nogier en Bahr samen de auriculo verder onderzocht en ontwikkeld. Later heeft Bahr dit onderzoek voortgezet binnen de Deutsche Akademie.  In de loop der jaren zijn er principiële verschillen ontstaan tussen de “Duitse school” en de oorspronkelijk school van Nogier.

n de Duitse school wordt net zoals in de franse school voor het onderzoek van acupunctuurpunten (zowel klassieke lichaamsacupunctuurpunten als oorpunten) gebruikt gemaakt van het Vasculair Autonoom Signaal (VAS) of Reflexe Auriculo Cardiaque (RAC) en electromagnetische velden. Wanneer men  een electromagnetisch veld in de buurt brengt van een gestoord acupunctuurpunt zal er een voelbare verandering optreden in de polsslag van de onderzochte persoon. Dit verschijnsel noemt met het VAS.  Met behulp van dit onderzoeksprincipe is men zich in  de duitse auriculo school zich gaan toeleggen op het onderzoek en behandeling van stoorhaarden, relatie oor-lichaamsacupuntuur, laserfrequenties in de acupunctuur en nog veel meer.
 
Zo onderzoekt en behandeld men in de Duitse school de verschillende weefsel  lagen:

  • Ectodermaal voor de behandeling van het zenuwstelsel.
  • Mesodermaal voor de behandeling van het bewegingsapparaat.
  • Entodermaal voor de behandeling van de interne organen.

De basis van de Duitse en Franse school in de auriculo therapie is hetzelfde; Het verschil tussen de franse school( Nogier) en de duitse school( Bahr) is vooral dat de Duitse school gebruik maakt van laser en frequentie behandelingen.  Er wordt gebruik gemaakt van volt/stroomstaven om zo punten die uit balans zijn makkelijker te kunnen vinden op het oor of lichaam. Nogier maakt in de Franse school gebruik van Filters. Beide stromingen maken gebruik van zgn zwart wit hamertjes of 3 volt hamertjes ( dit zijn specifieke detectoren om punten makkelijker te kunnen  vinden),
 
Het mooie aan beide systemen is dat je ze kunt combineren als zijnde een soort hybride systeem, waarbij beide richtingen worden samengevoegd in een harmonieus geheel. Op deze manier kunnen diverse aandoeningen zoals klachten aan de wervelkolom, beweging apparaat , kno gebied, gynaecologie, dermatologie, urologie, slaapproblemen, verslavingen behandeld worden.

Een ander dankbaar item waarbij de auriculotherapie kan worden ingezet is de diagnostiek en behandeling van pijn, maar ook psycho/emotionele disbalansen.
Er wordt gezocht naar de oorzaak . Klachten die zich manifesteren​ als dezelfde klacht kan bij iedere patient een totaal andere oorzaak hebben. Dat betekend dat iedere persoon uniek individueel wordt  onderzocht en behandeld.
 

Ton van Gelder:
Tevens maken wij gebruik van de leer van Ton van Gelder. Ton van Gelder was een nederlandse reguliere arts die ook complementair werkte. Ton gebruikte  combinaties van Franse en Duitse school  maar  ook stromingen vanuit de Indiase leer . Hieruit heeft hij zijn eigen diagnostisch en behandel systeem ontwikkeld. Dit is oa op het gebied van de chakra’s en het electro magnetische veld rondom het lichaam.

  • Ton van Gelder heeft het SIVAS systeem ontwikkeld.
  • Ton van Gelder heeft oa een aantal mooie boeken geschreven oa: Energetsiche meditatie,de kunst van het voelen,voor het geluk geboren, de kunst van het genezen, de lachende boeddha, de kunst van het leven, de kunst van het eten, werkboek energetische meditatie, maar ook : startegieen in de ooracupunctuur deel 1,2,3.
  • Ton van Gelder heeft oa een detox programma ontwikkeld, het sanoconcept, Binnen dit concept worden 3 niveau’s onderscheiden: het bewustzijns niveau, het energetische niveau, en het fysieke niveau. Jean Pierre Rooms heeft het gedachte goed van Ton overgenomen en draagt dit verder uit om mensen hierin te onderwijzen. Jean Pierre geeft oa les aan de OTCG te Antwerpen en bij de opleiding van Sanopharm te Barneveld.

Dit sanoconcept komt ook weer terug in ons behandelprotocol: Totaal balans concept, waarbij behandeld worden lichamelijk, energetisch en pschycho/emotionele niveau.
 
Indien u vragen heeft over deze therapievorm , kunt u bellen met telnr: 046-4000893
 

Bron: Marcel Meijer( Goudse academie en eigen tekst).